Claude Vorilhon esittelee avaruusaluksen mallia vuonna 2002. 

© Rex/Shutterstock/IBL

Uudesta numerosta: Raelilaiset uskovat avaruusolentoihin jumalten sijaan

Ranskalainen pop-tähti Claude Vorilhon perusti raelilaisen liikkeen 1970-luvulla ja väitti tavanneensa Yahweh-nimisen avaruusolennon.

keskiviikko 18. tammikuuta 2017 teksti Magnus Västerbro

Raëlistit ovat radikaaleja ateisteja, jotka ovat korvanneet ajatukset jumalasta uskolla siihen,
että avaruusoliot ovat luoneet ihmisen. Liikettä on kuvattu maailman omituisimmaksi ja myös kilteimmäksi lahkoksi, mutta aivan viaton se tuskin on.

Aamulla 13. joulukuuta 1973 Claude Vorilhon, 27-vuotias autoalan journalisti oli matkalla työpaikalleen. Hän oli entinen pop-tähti, joka yhä suri kesken loppunutta uraansa, eikä työ toimittajanakaan ollut hänelle herkkua. Jostain syystä – hän kirjoitti myöhemmin – hän tunsi tarvetta poiketa tavanomaiselta reitiltään ja ajoi sammuneelle tulivuorelle, joka sijaitsi hänen kotinsa läheisyydessä Auvergnen alueella keskisessä Ranskassa.

Siellä hän kertomuksensa mukaan näki jotakin eriskummallista. Paikalle lensi avaruusalus, joka laskeutui hitaasti maahan. Vorilhonin mukaan alus oli kaunis ja hopeanhohtoinen. Maahan päästyä aluksesta laskettiin portaat, ja Vorilhon näki hämmästyttävän näyn: avaruusolio tuli verkkaisesti häntä kohti.

Se oli lyhyt, noin metrin mittainen, ja sillä oli pitkä musta tukka, mantelinmuotoiset silmät, oliivinruskea iho ja lempeän ystävällinen ja humoristinen katse. ”Hän huokui rakkautta, niin paljon rakkautta”, sanoi Claude Vorilhon.

Geenimuuntelun tuloksia

Kaikki pelko, jota hän oli tuntenut ennen tapahtumaa, katosi. Sitten avaruudesta tullut alkoi puhua. Hän kertoi olevansa nimeltään Yahweh ja että hän kuului ylivoimaiseen rotuun, joka kutsui itseään nimellä Elohim. Yahweh kertoi, että he olivat luoneet kaiken elämän maapallolla kehittyneen geenimuuntelutekniikan avulla. Juuri tästä luomisesta voidaan löytää väärinymmärrettyjä jälkiä kaikista maailman uskonnoista ja kertomuksia jumalista, jotka tulevat taivaasta. 

Rael esittelee seuraajilleen liikkeen suunnitellun lähetystörakennuksen mallia. 

© Gamma/Getty

Olento jatkoi, että Elohim on seurannut ihmisten elämää ja puuttunut siihen ajoittain lähettämällä profeettoja ihmisiä opettamaan auttaakseen kehitystä eteenpäin. Buddha, Mooses, Mohammed ja Jeesus ovat heistä tunnetuimpia. Erityisesti Jeesusta kuvailtiin huolellisesti. Hänen sanottiin olleen ihmisen ja Elohimin sekoitus, joka teki ihmeensä avaruusolioiden kehittyneen teknologian avulla.

Valittu

Ja nyt, vuonna 1973, julisti Yahweh Claude Vorilhonille, oli ihmiskunta kehittynyt tarpeeksi, jotta totuus voitaisiin kertoa kaikille. Sen vuoksi olennot olivat ilmestyneet juuri Vorilhonille – jotta hän olisi heidän sanansaattajansa ja opettaisi kaikille ihmisille, miten maailma ja universumi ovat rakentuneet.

Kertomuksensa mukaan Vorilhon oli palannut heti kotiinsa suuren hämmennyksen vallassa. Sen jälkeen Yahweh oli ilmestynyt hänelle useita kertoja lyhyen ajan sisällä. Kerran hän oli päässyt jopa käymään Elohimin kotiplaneetalla, joka sijaitsi jossain lähellä galaksimme keskusta. Siellä, kauniissa sademetsässä hän kertoi syöneensä ihanaa ruokaa ja saaneensa nähdä, miten kehittynyttä tekniikkaa Elohimilla oli käytössään. Hän oppi myös, että ihmiset tulisivat samankaltaisiksi kuin hänen tapaamansa olennot – rauhanomaisiksi, rakkaudellisiksi ja ikuisesti terveiksi.

Vaihtoi nimensä

Lisäksi tulemme käytännössä elämään ikuisesti, sillä kehittyneen klooniteknologian avulla kehomme voivat uudistua jatkuvasti.

Vierailu planeetalla päättyi siihen, että Vorilhon harrasti seksiä kauniin naispuolisen avaruusolennon kanssa. Sillä hetkellä hän myös selkeästi tajusi, että rakkaus ja nautinto olivat keskeisellä sijalla siinä sanomassa, jota hänet lähetettiin levittämään. Sanottu ja tehty. Claude Vorilhon alkoi kutsua itseään nimellä Raël, joka hänen mukaansa tarkoitti Elohimin sanansaattajaa, ja alkoi levittää sanomaa. Hän löysi kiinnostuneita niistä, jotka olivat muutenkin kiinnostuneita avaruusolennoista ja lentävistä lautasista. 

Mielenosoittajat kannattavat kloonausta. 

© Itsuoe Inouye/Associated Press/TT

Kun itseään profeetoiksi kutsuneet olivat varhaisempina aikoina kertoneet tapaamisistaan henkien tai jumalien kanssa, tuohon aikaan profeetalliset kertomukset koskivat yhä useammin avaruusolentoja. Tässä jo valmiina olleessa kulttuurissa Raël sai nopeasti kannattajia. Aluksi ilmeni jonkin verran ongelmia, kun hänen liikkeeseensä etsiytyneet jatkoivat omien teorioidensa kehittelyä. Jotkut pyrkivät yhdistelemään uskoa avaruusolioihin erilaisiin perinteisempiin maagisiin tai henkisiin teorioihin. Claude Vorilhon, tai Raël, on kuitenkin aina ollut tarkka siitä, että hänen oppinsa perustuu ainakin teoreettisesti mahdolliseen teknologiaan ja hylännyt kaikki ilmeisen yliluonnolliset elementit.

Ikuinen elämä kloonaamalla

Sitä vastoin on helppo huomata, että hänen oppinsa on monilta osin johdettu suoraan perinteisistä uskonnoista. Hän vain korvaa perinteiset jumalat avaruusolennoilla ja niiden ylivoimaisilla kyvyillä. Kloonaus mahdollista ikuisen elämän. Kuolleiden ylösnousemus seuraa, kun heidät luodaan uudelleen heidän geeniensä pohjalta. Rukoukset ovat itse asiassa tekniikka, jolla luojarotu Elohimiin saa telepaattisen yhteyden.

Raëlin oppien mukaan monille esimerkiksi Raamatussa kuvatuille ilmiöille on olemassa esikuvat avaruusteknologiassa. Eedenin puutarha oli itse asiassa jättimäinen laboratorio, jossa Elohim työskenteli maan kasvillisuuden ja eläinten kehittämiseksi. Nooan arkki oli avaruusalus, joka oli täytetty DNA-näytteillä aiemmin olemassa olleiden eläinten uudelleenluomiseksi. Baabelin torni oli raketti, jolla oli tarkoitus kuljettaa ihmisiä luojien planeetalle. Raamatussa kuvattu vedenpaisumus oli seurausta ydinaseesta, jonka avulla Elohim loi maan pinnan uudelleen.

Lisää seksiä

Kaikesta hämmentävyydestään huolimatta raëlilaisuus on vuosien varrella kasvanut niin, että sillä on nykyään oman ilmoituksensa mukaan noin 70 000 kannattajaa ympäri maailmaa. Eräs selitys lahkon kasvulle on väitteiden mukaan seksuaalisuuden korostaminen, joka on alusta lähtien ollut osa liikkeen oppia. Seksuaalisuus ja aistillisuus nähdään tienä onneen, ja onnellisuus puolestaan on elämän tarkoitus – niin kuuluu keskeinen opetus.

Käytännössä tämä on näkynyt erilaisissa kampanjoissa, esimerkiksi 1990-luvulla Kanadassa järjestetyssä tempauksessa, jossa teini-ikäisille jaettiin kondomeja. Eräässä toisessa monivuotisessa kampanjassa ihmisiä kehotettiin löytämään masturboimisen nautinto ja ilo.

Raëlia ja hänen liikettään tutkineen journalisti ja kirjailija Taras Grescoen mukaan eräs selittävä tekijä lahkon suosiolle on se, että Raël ”tarjoaa syyllisyydestä vapaan leikkipaikan hedonismille ja seksuaalisille kokeiluille”.

Liikkeen oppeihin on myös alusta alkaen kuulunut elitistisiä piirteitä. Eräs Raëlin varhaisimmista ja kiistellyimmistä ajatuksista on, että meidän tuntemamme demokratia tulisi muuttaa ”geniokratiaksi”. Sen mukaan älykkäimpien tulisi johtaa yhteiskuntaa. Käytännössä älykkäiden hallinta toteutettaisiin Raëlin mukaan siten, että vain vähintään kymmenen prosenttia keskivertoa älykkäämmät saisivat äänestää ja vain vähintään 40 prosenttia keskivertoa älykkäämmistä voisi tulla poliitikkoja. Liike pitää ihmisten kloonaamista olennaisena ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta, mutta sen mukaan vain todella kauniiden yksilöiden tulisi saada tilaisuus itsensä kloonaamiseen.

Paljon seksiä, ikuinen elämä älykkäille, rikkaille ja kauniille – se on raëlilaisen liikkeen keskeinen sanoma kannattajilleen.

Entinen puoliso arvostelee

Ei ole epäilystäkään, etteikö liikettä voisi kuvata sanalla lahko. Sen keskiössä on yksi hahmo, jonka sana on laki – ja josta lahkon jäsenet lisäksi huolehtivat maksamalla kymmenen prosenttia tuloistaan liikkeelle. On myös tihkunut tietoja, joiden mukaan johtajaa ei saa arvostella, ja jos niin tekee, joutuu erotetuksi liikkeen parista.

Viime aikoina useat liikkeen jättäneet ovat syyttäneet Claude Vorilhonia siitä, että hän olisi varastanut suurimman osan liikkeen opista eri tieteiskirjailijoilta. Yksi kovaäänisimmistä arvostelijoista on Vorilhonin ensimmäinen vaimo Marie-Paul Cristini, joka oli tämän kanssa naimisissa 15 vuotta. Haastatteluissa Cristini on sanonut, että Claude Vorilhon pilasi hänen ja pariskunnan lasten elämät.

”Hän osaa ottaa ihmiset psykologiseen otteeseen”, Cristini on sanonut. ”Koko raëlilainen liike on temppu, jotta hän saisi enemmän seksiä ja tyydytettyä tarpeensa tulla palvotuksi”

Ehkä sinua kiinnostaa...