Uusi uskonto syntyi science fictionista

Voiko pennitön scifi-kirjailija perustaa oman uskontonsa, saada muut uskomaan siihen ja tulla rikkaaksi ja kuuluisaksi? Skientologian perustaja L. Ron Hubbard osoitti, että se on täysin mahdollista.

Church of Scientology Building sijaitsee Sunset Boulevardilla Los Angelesissa.

Lokakuussa 1947 36-vuotiaalla sotaveteraanilla L. Ron Hubbardilla meni huonosti. Hän kärsi yhä sodan aikana saamistaan vammoista ja oli jatkuvasti rahavaikeuksissa. Kirjeessään sotaveteraanien asioista vastaaville viranomaisille hän kertoi masennuksestaan ja itsemurha-ajatuksistaan. Voisiko hän saada korkeampaa eläkettä, niin että elämä olisi edes vähän helpompaa?

Sen hän sai, mutta talousongelmat eivät silti ratkenneet. Hubbard oli jo pitkään ollut yksi Yhdysvaltain tuotteliaimpia tieteiskirjallisuuden kirjoittajia. Hänen tekstejään julkaistiin halvoissa lehdissä, jotka tunnetusti maksoivat ”pennin sanasta”. Hän saattoi tuottaa lähes rajattomia määriä tekstiä, mutta urakoinnista huolimatta tulot jäivät pieniksi.

Paria vuotta myöhemmin Hubbard muutti Georgian Savannahiin. Siellä hän alkoi työskennellä vapaaehtoisena mielisairaalassa ja auttaa potilaita heidän ongelmiensa kanssa. Hän käytti menetelmää, jonka oli itse kehittänyt oman käänteentekevän kokemuksensa jälkeen.

Kymmenen vuotta aiemmin hänen sydämensä pysähtyi lyhyeksi aikaa yksinkertaisen leikkauksen aikana. Jälkeenpäin Hubbard kertoi, että niiden sekuntien aikana ennen kuin hänet saatiin elvytettyä takaisin, hän koki voimakkaan kuolemanrajakokemuksen, jossa oppi tuntemaan todellisuuden oikean luonteen.

Mullistavaa tekstiä

Hän oli kertonut tästä kaikesta jo kirjassaan Excalibur, joka Hubbardin mukaan oli niin tärkeä, että se ”mullistaa kaiken”. Kirja oli hänen mukaansa niin voimakasta ja innovatiivista tekstiä, että kukaan ei voinut lukea sitä muuttumatta täysin. Sen väitettiin olevan niin järkyttävä, että jotkut olivat tulleet mielisairaiksi luettuaan sen. Eräät lukijat tekivät kuulemma jopa itsemurhan. Toiset suhtautuivat kirjaan skeptisemmin – yksikään kustantamo ei esimerkiksi halunnut julkaista sitä.

L. Ron Hubbard kehitti skientologian.

1940-luvun lopulla L. Ron Hubbard alkoi työstää materiaaliaan uudella tavalla. Hän kehitti tekniikan, jonka uskoi voivan auttaa mielisairaita vapautumaan kaikista komplekseistaan ja ahdistuksesta. Niin innoissaan Hubbard oli uudesta menetelmästään, että hän tarjosi sitä useille psykologian alan toimijoille, mutta kaikki sanoivat ei kiitos.

Julkaistiin scifi-lehdessä

Hubbardin kuvaus siitä, miten sielua voitaisiin puhdistaa ja vahvistaa, julkaistiin lopulta lehdessä nimeltä Astounding Science Fiction. Hubbard kutsui menetelmää ”dianetiikaksi”. Erilaiset teoriat psyyken rajattomista voimista olivat amerikkalaisessa science fictionissa tähän aikaan hyvin suosittuja, joten Hubbardin teos tuli oikeaan aikaan ja saikin paljon huomiota.

Hubbard lanseerasi termin ”engrammi” kuvaamaan tuskallisten kokemusten usein tiedostamattomia muistoja. Hän esitteli prosessin nimeltä ”auditointi”, joka voisi poistaa tällaiset muistot aivoista. Parantunut henkilö oli ”clear”, ”selkeä”, puhdistettu, ja Hubbardin mukaan paitsi vapaa kaikista henkisistä ja fyysisistä ongelmista, kehittänyt myös huomattavan älykkyyden ja vielä valokuvamuistinkin.

Lyhyessä ajassa Hubbardille ja hänen menetelmälleen syntyi valtava kysyntä. Monet kertoivat julkisesti, kuinka paljon dianetiikka oli heitä auttanut, mikä sai Hubbardin yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että hän oli luonut jotain ”ihmiskunnan kehitykselle yhtä tärkeää kuin tulen keksiminen”.

Kritiikkiä ja ongelmia

Ongelmilta ei kuitenkaan vältytty. Hubbard oli hyvin karismaattinen, ja hän pystyi puhumaan ympäri tapaamansa ihmiset. Mutta tosipaikan tullen hänen metodinsa näytti haparoivan. Julkisessa esityksessä suuren yleisön edessä Los Angelesissa potilas, josta oli tullut ”selkeä” ja jolla piti siis olla täydellinen muisti, ei osannut kertoa edes Hubbardin neuleen väriä, kun seisoi selin häneen. Esitys päättyi siihen, että suuri osa yleisöstä käveli ulos.

Skientologit tarjoavat stressitestiä Berliinissä

Lisää ongelmia seurasi. Yhdysvaltojen terveysviranomaiset alkoivat kyseenalaistaa, voiko Hubbardin menetelmä todella parantaa kaikki sairaudet, kuten hän väitti.

Kaiken huipuksi hänen vaimonsa jätti hänet. Eroa seuranneessa kiusallisessa julkisessa kiistassa vaimo syytti Hubbardin pahoinpidelleen häntä ja yrittäneen ajaa hänet itsemurhaan. Nämä väitteet hän myöhemmin peruutti saatuaan ex-mieheltään avioerossa taloudellisen korvauksen.

Alkoi esiintyä uskontona

Kohdatessaan kasvavaa painetta etenkin Yhdysvaltojen valtiollisten virastojen taholta L. Ron Hubbard alkoi leikkiä ajatuksella ”kokeilla uskonnollista tulokulmaa”, kuten hän kirjeessä ilmaisi. Ajatuksena oli hakea Yhdysvaltain perustuslain takaaman vahvan uskonnonvapauden suojaa. Lyhyesti: dianetiikka alkoi kehittyä skientologiaksi, oppijärjestelmäksi, joka esittäytyisi pian uskontona.

Viranomaiset eivät kuitenkaan vakuuttuneet, vaan eväsivät liikkeeltä uskonnon aseman. Monet Hubbardin organisaation jäsenetkin olivat skeptisiä kehityksestä. Hän oli aiemmin ollut erittäin kriittinen kaikkia uskontoja kohtaan mutta näytti nyt muuttaneen mielensä. Aluksi hän selitti, että ”uskonnollinen” ei ole käytännössä niin tärkeää, vaan tarkoitettu lähinnä ”tarkastajille ja lakimiehille.”

Mutta todellisuudessa hän kehitti seuraavien vuosien kuluessa suuren määrän opetuksia, joita hän itse kuvasi perimmäisen viisauden ilmentymänä ja tietona maailmankaikkeuden kehityksestä, joka ylittää kaikki aikaisemmat – uskonnot.

Käytännössä moni Hubbardin kehittelemä ajatus vaikutti muunnelmalta niistä scifi-tarinoista, joita hän nuorempana kirjoitti: esimerkiksi ajatus, jonka mukaan jokaisen ihmisen kuolematon sielu, joka tunnetaan nimellä ”thetan”, kantaa traumaa, jonka paha galaksienvälinen hallitsija nimeltä Xenu kauan sitten aiheutti.

Kalliita kursseja

Skientologia on ollut alusta alkaen erittäin salamyhkäinen liike, ja Hubbardin teorioista oppi lisää vain menemällä erittäin kalleille kursseille.

1960- ja 70-luvuilla skientologia kasvoi nopeasti. Viranomaiset ja media olivat hyvin epäileviä ja kuvasivat skientologiaa tuhoisana lahkona, mutta siitä huoli-

matta liikkeeseen värvättiin tuhansia uusia jäseniä, mikä teki siitä vuosien mittaan äärimmäisen varakkaan. Eräs menestyksen avain oli alusta alkaen mietitty strategia rekrytoida kuuluisuuksia uuden ”kirkon” käveleviksi mainoksiksi. Nykyään kirkon tärkeimpiä pr-edustajia ovatkin näyttelijät Tom Cruise, Kirstie Alley ja John Travolta.

Entinen pennitön kirjailija L. Ron Hubbard vahvisti lopulta todeksi sen, mitä hän oli monien lähteiden mukaan toistuvasti 1940-luvun lopussa sanonut: ”Jos haluat tulla rikkaaksi, perusta oma uskonto.”

Skientologit protestoivat liikettä haittaavaa verotusta vastaan Los Angelesissa 1986.

Skientologia on alusta alkaen hyökännyt ankarasti kriitikkojaan vastaan, jopa palkkaamalla yksityis-etsiviä etsimään raskauttavia tietoja heidän lokaamisekseen.

Äärimmillään tämä taktiikka oli 1970-luvulla,kun liike muun muassa solut-tau-tui Yhdysvaltain verotoimistoon ja järjesti murtoja liikkeen vihollisten koteihin. Tämä puolestaan johti FBI:n laajamittaiseen tehoiskuun, joka ravisteli liikettä pitkän aikaa jälkeen-päinkin.

Kaikesta huolimatta skientologia kuitenkin selvisi. 1990-luvun alussa, useita vuosia Hubbardin kuoleman jälkeen, he saivat lopulta sen, mitä olivat niin kauan tavoitelleet: veroviranomaiset tunnustivat, että skientologia oli heidän näkökulmastaan uskonnollinen liike.

Skientologian silloinen johtaja David Miscavige piti tätä todisteena siitä, että liike oli saman kunnioituksen arvoinen kuin kaikki muutkin kirkot, olihan sillä nyt viranomaisten todistus asiasta.

Jäsenmäärä hiipuu

Arvostelijat väittävät kuitenkin edelleen, että skientologia on pohjimmiltaan tekouskonto ja että sen toiminta perustuu huijaukseenj ja että kyse on pohjimmiltaan rahasta. Liikkeen jättäneet ovat myös väittäneet, että jäseniä aivopestään ja hyödynnetään taloudellisesti.

2000-luvulla liike on kohdannut vaikeuksia, kun useat arvostetut jäsenet ovat loikanneet pois ja antaneet raskauttavia lausuntoja liikkeen johtajien toimista.

Tämä vaikuttaisi kantaneen tulosta: itseään skientologeina pitävien amerikkalaisten määrä on nopeasti laskenut 50 000:sta 25 000:een.