Pisan tornia alettiin rakentaa yli 800 vuotta sitten.

Miksi Pisan torni on kallellaan?

Italiassa sijaitsevan Pisan kaupungin kaltevasta tornista on tullut maailmanperintökohde – mutta miksi se on kalteva?

lauantai 1. huhtikuuta 2017 teksti Björn Lundberg

VASTAUS Kuuluisaa Pisan tornia Italiassa rakennettiin vaiheittain lähes kaksi vuosisataa, vuodesta 1173 vuoteen 1372. Rakennus on niin sanottu kampaniili, erillinen kellotorni, joka on kaupungin upean tuomiokirkon takana. Jo viiden vuoden kuluttua työn aloituksesta syntyi ongelmia. Kun kolme kerrosta oli pystyssä, tornin raskas marmoripohja alkoi upota vetiseen ja mutaiseen maaperään.Torni oli selvästi kalteva. Arkkitehdit olivat yksinkertaisesti aliarvioineet vankan maaperän tarpeen.

Sata vuotta myöhemmin työt aloitettiin uudelleen. Rakennelman vakauttamiseksi rakentajat suoristivat seuraavia kerroksia hieman. Siksi sylinterin muotoinen torni on hieman mutkalla, kuten on selvästi nähtävissä sen muotoa lähemmin tarkastellessa.

1900-luvulla tornia ympäröivää maata vahvistettiin sementillä, mutta rakennus oli yhä enemmän kallellaan. Romahdusriski uhkasi. Mittavien kunnostustöiden jälkeen torni avattiin jälleen vierailijoille vuonna 2001.

Nykyään 56 metriä korkea torni on kallellaan noin neljä astetta. Tämä tarkoittaa sitä, että rakennuksen katto on 3,9 metriä sivussa maassa olevasta pohjarakenteesta. 

Ehkä sinua kiinnostaa...