5 naissotilasta

Moni nainen on taistellut sankarillisesti sodassa ja jäänyt historiaan. Tässä viisi historian tunnettua naissoturia!

torstai 28. kesäkuuta 2018 teksti Sara Griberg

Hannah Snell taisteli Britannian puolesta.

5. Hannah Snell haavoittui Intiassa

Syntyi Worcesterissa vuonna 1723. Taisteli Britannian joukoissa Ranskaa vastaan siirtomaissa. Kuoli Lontoossa vuonna 1792.

Englannin laivastossa palvelleesta, mieheksi pukeutuneesta Hannah Snellistä kirjoitettiin useita kirjoja ja näytelmiä jo hänen elinaikanaan. Snell osallistui useisiin taisteluihin ja haavoittui Devicottan taistelussa Intiassa vuonna 1749. Sukupuolensa paljastuttua hän esiintyi ajoittain lavalla univormuun pukeutuneena. 

Kenau ja Haarlemin piiritys 1572–1573.

4. Kenau taisteli ärhäkästi

Syntyi Haarlemissa vuonna 1526. Taisteli Hollannin puolesta Espanjaa vastaan. Kuoli Haarlemissa vuonna 1588.

Leski ja liikenainen Kenau Simonsdochter Hasselaerista tuli legenda Hollannin vapaustaistelussa Espanjan valtaa vastaan 1500-luvulla. Kotikaupunkinsa Haarlemin piirityksen aikana hän taisteli barrikadeilla niin hurjasti, että hänen nimestään "Kenau" tuli hollannin kielessä synonyymi sanalle äkäpussi. 

Boudicca tuhosi joukkoineen Lontoota ennen kuin hän kuoli taistelussa Paulerspuryssa vuonna 60.

3. Boudicca taisteli roomalaisia vastaan

Syntyi noin vuonna 20. Johti kelttiheimo ikeenien taistelua Roomaa vastaan. Kuoli vuonna 60.

Kelttikuningatar Boudicca johti kansannousua roomalaisia vastaan Englannissa vuonna 60 jaa. Antiikin historioitsijat Dio Cassius ja Tacitus kuvailevat häntä "erittäin pelottavaksi, tarkkasilmäiseksi ja voimakasääniseksi". Kansalleen pitämässään puheessa Boudicca sanoi olevansa valmis kuolemaan kostaessaan roomalaissotilaille pahoinpitelynsä ja tyttäriensä raiskauksen. "Jos haluatte mieluummin elää orjuudessa, se on teidän oma valintanne". Roomalaishistorioitsija Tacituksen mukaan Boudicca kuoli taistelussa.

Agustina de Aragón ampui tykeillä Zaragozassa.

2. Agustina de Aragónista tuli kansallissankari

Syntyi Tarragonassa vuonna 1786. Taisteli Espanjan joukoissa Ranskaa vastaan. Kuoli Ceutassa vuonna 1857.

Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech tuli tunnetuksi osallistuttuaan Napoleonin joukkoja vastaan käytyihin taisteluihin Espanjan itsenäisyyssodan aikana vuonna 1808. Hänen kerrotaan olleen ratkaisevassa roolissa miehittämällä tykit Zaragozan piirityksen aikana. Piirityksen jälkeen myös nimellä Agustina de Aragón tunnettu sankari toimi sissinä. Myöhemmin hän palveli virallisessa upseerin asemassa englantilaiskomentaja Wellingtonin johtamissa liittoutuman joukoissa.

Agustina sai nopeasti aseman Espanjan kansallissankarina. Häntä ovat kuvanneet muun muassa taiteilija Francisco de Goya ja englantilaisrunoilija Lord Byron.

Jeanne d'Arc johti ranskalaista joukko-osastoa englantilaisia vastaan käydyssä satavuotisessa sodassa. 

1. Jeanne d'Arc johti ranskalaisia joukkoja

Syntyi vuonna 1412 Lorrainessa. Taisteli Ranskan puolella Englantia vastaan. Kuoli vuonna 1431 Rouenissa.

Orleansin neitsyt, Jeanne d’Arc, on epäilemättä historian tunnetuin naispuolinen sotilaskomentaja. Saatuaan jumalallisen näyn hänet valittiin ranskalaisen joukko-osaston komentajaksi 1400-luvulla Englantia vastaan käydyssä satavuotisessa sodassa. Kiiltävässä haarniskassaan hän ratsasti joukkojensa kärjessä kädessään valkoinen lippu, jossa oli Ranskaa symboloiva lilja ja sanat "Jesus" ja "Maria". Vaikka d’Arc ei osallistunut itse taisteluun, hänellä sanottiin olevan taktista ja strategista tajua. Hänen läsnäolonsa rohkaisi sotilaita ja auttoi voittoon.

Myöhemmin englantilaiset vangitsivat d’Arcin ja tuomitsivat hänet kuolemaan noituudesta. Hänet poltettiin roviolla Rouenissa vuonna 1431. 

Ehkä sinua kiinnostaa...