Tutankhamonin hautakammio oli vuoden 1922 sensaatio. 

© Bridgeman/IBL

Miten syntyi myytti faaraon kirouksesta?

Eloon heräävät muumiot ovat poikineet useita kauhuelokuvia. Uusi on valmistumassa täksi kevääksi. Mutta miten myytti faaraon kirouksesta syntyi?

sunnuntai 19. helmikuuta 2017 teksti Björn Lundberg

Marraskuussa 1922 brittiläinen arkeologi Howard Carter löysi Tutankhamonin haudan. Ehjiä muinaisegyptiläisiä kuninkaallisia hautoja ei ollut aiemmin löydetty, ja tapaus nousi koko maailman uutisiin.

Kun Carterin rahoittaja, aatelismies Lordi Carnarvon muutamaa kuukautta myöhemmin sairastui ja kuoli hotellihuoneessaan Kairossa, uutiset saivat uuden sävyn. Sensaatiohakuiset sanomalehdet alkoivat kirjoittaa kirouksesta, joka kohtasi Tutankhamonin hautarauhan häiritsijöitä. Seuraavina vuosina raportoitiin uusista kuolemantapauksista, joita sattui hautaa tai faaraon jäänteitä tutkineille ihmisille. Jopa Howard Carterin kanarialinnun kerrotaan kohdanneen julman kohtalon. On totta, että muinaisessa Egyptissä suojattiin hautoja loitsuin, mutta tällaiset kiroukset eivät olleet niin yleisiä kuin monet luulevat. Mitään kiroukseen viittaavaa ei myöskään Tutankhamonin haudasta koskaan löydetty.

Lähempi tarkastelu on lisäksi osoittanut, että useimmat kaivauksilla työskennelleistä tai muumiota tutkineista ihmisistä elivät vielä pitkään löydön jälkeen. Howard Carter esimerkiksi kuoli vasta 1939, 17 vuotta löydön jälkeen.

Ehkä sinua kiinnostaa...