Pelastushenkilöstö huolehtii iskussa loukkaantuneista metromatkustajista. 

© Simbun/Sipa Press/TT

Uudesta numerosta: lahko levitti myrkkykaasua metrotunneliin

Japanilainen Korkein totuus -kultti järkytti maailmaa vuonna 1995 vapauttamalla tappavaa myrkkykaasua Tokion metroon. Iskuun huipentuivat ääriliikkeen väkivaltaiset yritykset toteuttaa visionsa maailmanlopusta.

torstai 9. maaliskuuta 2017 teksti Magnus Västerbro

Keskellä aamuruuhkaa 20. maaliskuuta 1995 viisi miestä nousi Tokiossa kukin eri metrojunan kyytiin. Sovittuna ajankohtana heidän oli määrä puhkaista mukanaan kantamansa muovipussit ja vapauttaa näin tappavaa hermokaasua sariinia työmatkalaisten keskuuteen. Yksi miehistä, tuolloin 48-vuotias lääkäri Ikuo Hayashi, kuvaili myöhemmin, ettei hän todella halunnut osallistua iskuun, muttei kestänyt kokemaansa painostusta.

Kun hän näki metroa odottavat vaimot ja lapset, katumus kasvoi yhä suuremmaksi. Hän yritti vakuuttaa itselleen, että ryhmä, johon hän kuului – uskonnollinen liike Aum Shinrikyo, Korkein totuus – oli sodassa yhteiskunnan kanssa, ja että kuolema olisi uhreille vain hyväksi: heidän sielunsa syntyisi uudesti korkeammalle tasolle. Näin lahkon johtajat olivat hänelle opettaneet, ja näillä ajatuksilla hän yritti itseään lohduttaa.

Sääli uhreja

Mutta junassa ahdistus palasi. Hayashia piinasi halu jättää tehtävä kesken, mutta jälleen hän terästäytyi. "Minun pitää tämä tehdä, se on minun tehtäväni." Samalla hän tarkkaili vastapäätä istuvaa naista, joka olisi ensimmäisten kuolevien joukossa, ja tunsi sääliä tätä kohtaan. Hän huomasi toivovansa, että nainen jäisi pois metrosta ajoissa. 

Palomiehet puhdistavat metroasemaa Tokion kaasuhyökkäyksen jälkeen.

© The Asahi Shimbun/Getty

Lopulta Ikuo Hayashi suoritti tehtävänsä. Hän jätti lävistetyn myrkkykaasupussin metrovaunuun, poistui metrosta ja palasi lahkon pääkonttoriin. Samanlainen kohtaus näyteltiin viidessä eri paikassa Tokiossa. Ihmiset alkoivat yskiä, he eivät pystyneet hengittämään, saivat rajuja kouristuksia ja romahtivat lopulta maahan.

Odotettua vähemmän uhreja

Lahko ei ollut onnistunut valmistamaan aivan niin tehokasta sariinia kuin oli tarkoitus, eikä kaasu levinnyt odotetulla tavalla. Lopulta kolmetoista ihmistä kuoli ja kuusituhatta sai enemmän tai vähemmän vakavia vammoja. Jos kaikki olisi mennyt lahkon odotusten mukaan, kuolleet olisi laskettu tuhansissa.

Tapahtumat aiheuttivat silti valtavan shokin. Hermokaasuhyökkäys rauhan aikana Tokion metrossa – kuka voisi olla sellaisen takana?

Epäilykset kohdistuivat pian Korkein totuus -lahkoon, joka oli pitkään tunnettu jyrkistä menetelmistään ja kiistan-alaisista johtajistaan ja joka oli lisäksi jo valmiiksi usean rikostutkinnan kohteena. Kun poliisi teki ratsian liikkeen tiloihin, he löysivät muun muassa automaattiaseita, jättimäisen varaston kemiallisia aseita ja runsaasti laittomia huumeita, etenkin
LSD:tä.

Seurasi sarja pelottavia ja hämmentäviä paljastuksia. Selvisi, että lahko oli tappanut todellisia tai kuviteltuja vastustajiaan ja entisiä jäseniään. Muutaman vuoden aikana oli tapettu kaikkiaan yli kahdeksankymmentä ihmistä.

Sokea kiusaaja

Liikkeen keskiössä oli mies, joka syntyi Kyushussa, Etelä-Japanissa vuonna 1955 nimellä Chizuo Matsumoto. Hän oli käsityöläisperheen viides lapsi. Lapsena hän kärsi sairaudesta, joka sokeutti hänen toisen silmänsä ja jätti toisen vakavasti näkövammaiseksi. Hän vietti valtaosan lapsuudestaan sokeiden sisäoppilaitoksessa, jossa hän tuli tunnetuksi dominoivasta tai suorastaan kiusaavasta käyttäytymisestään. Psykologit ovat jälkeenpäin huomauttaneet, että hän osoitti jo silloin persoonallisuuspiirteitä, jotka näkyivät hänen myöhemmin perustamansa lahkon johdossa– ulkopuolisuuden tunne, suuruudenhulluus sekä kyky manipuloida muita. 

Meditaation opettaja Chizuo Matsumoto perusti Korkeimman totuuden.

© Sygma/Getty

Nuorena aikuisena Chizuo Matsumoton oli vaikea löytää paikkaansa elämässä. Hän pyrki useaan otteeseen arvostettuun Tokion yliopistoon, mutta ei päässyt sisään. Sen sijaan hän kiinnostui henkisistä asioista. Häntä kiehtoivat niin muodikkaat new-age-uskomukset kuin 1500-luvun ennustajan Nostradamuksen apokalyptiset visiot maailmanlopusta.

Sekoitti uskontoja

Matsumoto yhdisti näihin ajatuksiin omat tulkintansa muun muassa hindulaisuudesta ja buddhalaisuudesta. Kaikki huipentui kertomuksiin, joissa hän kertoi tavanneensa useita jumalia, jotka selittivät hänelle, että hän oli valittu yksilö.

Keskeisen roolin hänen aaterakennelmassaan sai Shiva, jumala, joka perinteisessä hindulaisuudessa edustaa maailmankaikkeudessa "luovaa tuhoa". Matsumoto näki itsensä lopulta Shivan seuraajana, joka on lähetty maan päälle täyttämään tämän tehtäviä.

1980-luvun puolivälissä hän alkoi esiintyä guruna, uskonnollisena johtajana, ja otti nimen Shoko Asahara (Shoko tarkoittaa "kirkas valo", ja Asahara liittyy buddhalaiseen ajatukseen maailmankaikkeuden ykseydestä). Joogastudio tukikohtanaan hän alkoi levittää viestiään ja sai pian paljon seuraajia. 

Shoko Asahara rukoilee kannattajiensa kanssa Intiassa.

© Georges Dekeerle/Sygma/Getty


Houkutteli popilla

Shoko Asaharalla oli harvinaislaatuinen kyky saada oppilaansa tuntemaan olevansa valittuja vastaanottamaan suuren viisauden.

Hän käytti taitavasti hyödykseen tyhjyyden tunnetta, jota monet japanilaisessa yhteiskunnassa tunsivat. Yhteiskunta tarjosi suurta aineellista vaurautta niille, jotka paiskivat ankarasti töitä, mutta tämä vaati poikkeuksellisen kurinalaista elämää. Monet japanilaiset, erityisesti nuoret, eivät olleet tähän valmiita ja etsivät syvempää merkitystä. Tätä tyytymättömyyttä Shoko Asahara ja hänen Korkeimmaksi totuudeksi nimeämänsä liike käytti tehokkaasti kasvualustanaan.

Jäsenien värväämiseen käytettiin usein melko epäsovinnaisia menetelmiä. Liikkeen jäsenet perustivat muun muassa Perfect Salvation -yhtyeen, joka soitti gurun itsensä kirjoittamia lauluja. He levittivät myös mangasarjakuvia, joiden dramaattisten tarinoiden sankareita olivat lahkon jäsenet itse. Lahko lupasi myös vahvistaa jäsentensä henkisiä ja älyllisiä kykyjä ja antaa heille jopa yliluonnollisia voimia.

Shoko Asahara rakensi liikkeelle menestyvän julkisivun, jossa hyvännäköiset miehet ja naiset rekrytoivat seuraajia, mutta sen takana oli ankara, lähes luostarimainen todellisuus, jonka perustana oli järkkymätön uskollisuus gurulle.

Odotti maailmansotaa

Asahara opetti, että hänen seuraajiensa on valmistauduttava maailmanloppuun. Se seuraisi kolmatta maailmansotaa, joka hänen ennustustensa mukaan puhkeaisi joko 1995 tai 1997. Kun kaikki oli ohi ja muut ihmiset hävitetty, Korkeimman totuuden jäsenet määräisivät tulevaisuudesta.

Jäseniä puhdistettiin "huonosta karmasta" rajuin menetelmin, usein suoranaisesti kiduttamalla, kuten kaatamalla kiehuvaa vettä päälle tai riiputtamalla heitä ylösalaisin nilkoistaan tuntikausia. Kun lahkon jättänyt jäsen kertoi väärinkäytöksistä, lahko iski takaisin – usein väkivaltaisesti. Esimerkiksi Korkeinta totuutta arvostellut asianajaja katosi vaimoineen ja lapsineen jäljettömiin. Vasta vuosia myöhemmin voitiin todistaa, että lahkon jäsenet olivat siepanneet ja tappaneet heidät.

Shoko Asahara käytti erikoista tulkintaa buddhalaisuudesta ja väitti, että vastustajien tappaminen itse asiassa tarkoittikin heidän auttamistaan. Surmatut viholliset saattoivat siten välttyä huonolta karmalta, ja näin ehkä jopa säästyä helvetiltä.

Yli 30 vuotta kuolonsellissä

Väkivallan kierre kiihtyi, ja pian lahko kehitteli makaabereja suunnitelmia toisensa jälkeen. Suunniteltiin muun muassa kemiallisten aseiden käyttämistä maailmanlopun vauhdittamiseksi. Tokion metrohyökkäyksellä oli kuitenkin toinen tarkoitus – sen oli määrä viedä poliisin huomio pois lahkosta, jota tutkittiin useista rikoksista. Iskun vaikutus oli kuitenkin lopulta päinvastainen.

Shoko Asahara ja moni lahkon uskollisimmista jäsenistä pidätettiin ja tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin. Guru itse sai kuolemantuomion – rangaistus, jota ei ole kuitenkaan vielä pantu täytäntöön.

Ehkä sinua kiinnostaa...