Alcatrazin vankila San Franciscon edustalla.

© Frank Schulenburg

Historian 5 kuuluisinta pakoa

Historia tuntee monta kekseliästä pakoa. Tässä viisi kuuluisinta!

perjantai 14. syyskuuta 2018 teksti Sara Griberg

Paettuaan Towerista John Gerard kirjoitti omaelämäkerran.

5. Tower

4. lokakuuta 1597, Lontoo, Englanti.

Englantilainen jesuiittapappi John Gerard teki itsestään legendan pakenemalla Towerista, jossa hän oli vangittuna ja kidutettavana kuningatar Elisabet I:n hallinnon aikaan. Hän viesti uskontovereidensa kanssa näkymättömän musteen avulla ja kiipesi köyden avulla muuria pitkin alhaalla odottaneeseen veneeseen. 

Libbyn vankila Virginiassa vuonna 1865.

4. Libbyn vankila

9.–10. helmikuuta 1864, Richmond, Yhdysvallat.

Yhdysvaltain sisällissodan aikana yli 100 vankina ollutta pohjoisvaltioiden sotilasta pakeni Virginian osavaltiossa sijainneesta Libbyn vankilasta. He kaivoivat tunnelin "rottahelvetiksi" kutsutusta kellarista viereisellä tontilla sijainneeseen hylättyyn tupakkavarastoon. Sieltä he kävelivät tiehensä pienissä ryhmissä. 109 karkulaisesta 59 pääsi pakoon. 

Rudolf Vrba (ylinnä) ja Alfred Wetzler onnistuivat pakenemaan Auschwitzin keskitysleiriltä.

3. Auschwitz

10. huhtikuuta 1944, Puola.

Kaksi juutalaista, Rudolf Vrba ja Alfred Wetzler, pakenivat Auschwitz-Birkenausta vuonna 1944. Ensin he teeskentelivät pakenevansa ja piiloutuivat leirin ulkoalueilla
sijainneeseen puupinoon.

Muut vangit auttoivat heitä kastelemaan puut bensiinillä, jotta koirat eivät saisi heistä vainua. Vasta kun vartijat lopettivat heidän etsimisensä kolmen päivän kuluttua, he poistuivat leiristä. Kun he olivat päässeet turvaan, he kirjoittivat raportin, joka toi juutalaisten systemaattisen tuhoamisen julkisuuteen. 

Vankina olleen Bennet L. Kenyonsin piirrokset kuvaavat pakoa. 

2. Stalag Luft III

24.–25. maaliskuuta 1944, Sagan, Saksa. 

Maaliskuussa 1944 76 sotavangiksi jäänyttä Ison-Britannian ilmavoimien lentäjää onnistui pakenemaan Saksan Stalag Luft III -vankileiriltä, joka sijaitsi nykyisen Puolan alueella. Uskomattoman paon teki kuolemattomaksi vuoden 1963 elokuva Suuri pakoretki.

Yksinkertaisin varustein ja satojen muiden vankien avustuksella joukko kaivoi vuoden aikana 110 metriä pitkän tunnelin yhdeksän metrin syvyyteen. Pako huomattiin, kun joukko tuli tunnelin suusta esiin. Saksalaiset aloittivat kiivaan jahdin. Vain kolmen miehistä onnistui päästä vapauteen. Kaksi heistä oli norjalaisia pilotteja. Kiinni saaduista 50 teloitettiin. 

Frank Lee Morris sekä veljekset Clarence ja John Anglin pakenivat seinään tekemästään aukosta.

1. Alcatraz

11. kesäkuuta 1962, San Francisco, Yhdysvallat.

Eräänä kesäkuun aamuna 1962 San Franciscon ulkopuolella sijaitsevan vankilasaari Alcatrazin vartija huomasi, että kolme vankia oli kadonnut. Veljekset Clarence ja John Anglin sekä Frank Morris, jotka oli tuomittu pankkiryöstöstä, olivat onnistuneet pakenemaan ilmanvaihtojärjestelmän läpi ja kadonneet yöhön. Sitä ennen eikä sen jälkeen kukaan ole paennut Alcatrazista elossa. Kukaan ei tiedä menehtyivätkö kolme karkuria kylmään veteen vai selvisivätkö he.

Miehet olivat valmistautuneet pakoon kaivamalla lusikoilla seiniä. He olivat myös valmistaneet nuket, jotka asettivat sänkyihinsä vilttien alle. Läheiseltä saarelta löydettiin myöhemmin lautan osia, mutta karkulaiset olivat ja pysyivät
tavoittamattomissa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...