UUSI NUMERO: Vastarintajohtaja de Gaulle nosti Ranskan jaloilleen

Toisin kuin esimiehensä, Charles de Gaulle kieltäytyi antautumasta Saksan edessä. Sen sijaan hän pakeni Lontooseen ja johti sieltä taistelua saksalaismiehittäjiä vastaan. Palattuaan toisen maailmansodan loputtua Ranskaan hänellä oli suuria suunnitelmia maan tulevaisuuden varalle. Hän kuitenkin väsyi poliittiseen peliin. Vasta 1950-luvulla puhjenneen Algerian kriisin aikana hän sai ajatuksilleen tukea.

perjantai 26. toukokuuta 2017

Lisäksi kerromme 200 vuotta sitten kuolleesta kirjailija Jane Austenista, renessanssia tukeneesta pankkisuku Medicistä ja Biafran sodasta, joka johti nälkäkatastrofiin.

Haluatko tilata Maailman Historian? Lue tarjouksistamme täältä.

Charles de Gaullesta tuli 1900-luvun voimakkain johtaja Ranskassa. Hän johti toisen maailmansodan aikaista vastarintaliikettä. Myöhemmin hän muutti maan perustuslakia saadakseen lisää valtaa presidenttinä. 

Jane Austenin romaaneilla on innokkaita lukijoita ympäri maailmaa. Kaikista hänen kirjoistaan
on tehty menestyselokuvia tai tv-sarjoja. Mutta kuollessaan vuonna 1817 hän ei ollut saanut
maistaa suurta menestystä tai kokea sellaista rakkautta, josta niin paljon kirjoitti. 

Medicin suku loi 1300-luvun Firenzessä erään historian mahtavimmista talousimperiumeista. He ottivat haltuunsa myös politiikan ja kasvattivat vaikutusvaltaansa koko Euroopassa. Suvusta tuli suurherttuoita, kuningattaria ja paaveja.

Nigerian sisällissota saavutti television välityksellä koko maailmaan. Erityisesti kapinavaltio Biafran siviilien nälänhätä järkytti katsojia. Sota ei kuitenkaan ollut
mustavalkoinen, ja molemmat puolet pyrkivät käyttämään kärsimystä hyväkseen. 

Ehkä sinua kiinnostaa...