UUSI NUMERO: Tyynenmeren sodan kääntöpiste oli Midwayn taistelu 1942

Pienellä Midwayn atollilla käytiin ratkaiseva taistelu muutamia kuukausia Japanin joulukuussa 1941 Pearl Harboriin tekemän yllätyshyökkäyksen jälkeen. Yhdysvaltain voiton jälkeen Japani joutui puolustuskannalle, mutta seuraavat vuodet olivat täynnä verisiä taisteluita.

perjantai 24. marraskuuta 2017

Lisäksi kerromme tarkka-ampuja Ljudmyla Pavlitshenkosta, joka lähti PR-kiertueelle Yhdysvaltoihin, Italian yhdistäneestä 1800-luvun vapaussoturi Garbaldista sekä seitsemän instrumentin historiasta.

Epäonnistuttuaan yrityksessä tuhota amerikkalaisten laivasto Pearl Harborissa Japani panosti keväällä 1942 käytyyn meritaisteluun Midwayn atollilla. Mutta nyt hyökkäystä osattiin odottaa.

Ljudmyla Pavlitshenko aloitti ampumaharjoittelun jo teininä. Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon 1941 hän värväytyi tarkka-ampujaksi. Seuraavana vuonna hän oli ampunut niin monta saksalaista, että hänet lähetettiin kiertueelle.

1800-luvulla vapaustaistelija Giuseppe Garibaldista tuli kaikkien maailman nationalistien sankari.
Häntä ihailtiin hänen panoksestaan jakautuneen Italian yhdistämiseksi, mutta uuden maan rajoja
vedettäessä hänet suljettiin ulos.

Ihmiset huomasivat jo varhain, että säveliä saa tuotettua muullakin kuin suulla. Luunpalat ja muut välineet ovat sittemmin kehittyneet hienoiksi musiikki-instrumenteiksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...