UUSI NUMERO: Terrori repi Pohjois-Irlantia 30 vuoden ajan

Pohjois-Irlannin katolisten kokema epäoikeudenmukaisuus johti katutaisteluihin, murhiin ja pommiattentaatteihin.

perjantai 17. helmikuuta 2017

Uudessa numerossa kerromme myös, miten Jehovan todistajat kasvoi lupaamalla Jeesuksen paluuta vuonna 1914, Napoleonin hyökkäyksestä Egyptiin 1798, Venäjän suojelija Aleksanteri Nevskistä ja Sonja Heniestä, norjalaisesta jääprinesessasta, jota syytettiin natsismista.

Haluatko tilata Maailman Historian? Lue tarjouksistamme täältä.

Protestit taloudellista epäoikeudenmukaisuutta vastaan kiihtyivät katutaisteluiksi Pohjois-
Irlannissa 1969. Alkoi lähes 30 vuotta kestänyt terrorisota. Kun brittisotilaat hyökkäsivät IRA:ta vastaan, konflikti levisi koko Isoon-Britanniaan.

Jehovan todistajat on yli sata vuotta vanha liike, jonka jäsenet ovat alusta asti olleet vakuuttuneita siitä, että maailmanloppu on lähellä. Vaikka loppu on lupauksista huolimatta toistuvasti jäänyt tulematta, jäsenet odottavat sitä edelleen. 

Kesällä 1798 suuri ranskalainen laivasto saapui Egyptiin. Sitä johti nuori kenraali Napoleon
Bonaparte, joka halusi valloittaa maan ja lopettaa Britannian vaikutusvallan alueella. Hän uskoi, että egyptiläiset pitäisivät häntä vapauttajana, mutta mikään ei mennyt niin kuin hän luuli.

Aleksanteri Nevski on pitkään ollut Venäjän kansallissankari. Hänen myyttinsä alkoi Neva-
joen taistelusta, jonka mukaan hän sai nimensä ja jossa hänen kerrotaan kukistaneen maahan hyökänneet ruotsalaiset ristiretkeilijät.

Taitoluistelu oli pitkään pohjoismaalaisten paraatilaji. Ruotsalaiset ja norjalaiset luistelijat voittivat monia lajin ensimmäisistä olympiamitaleista. Menestynein oli norjatar Sonja Henie, joka hallitsi lajia 1930-luvulla ja nousi vieläpä filmitähdeksikin.  

Ehkä sinua kiinnostaa...