UUSI NUMERO: Sisällissota jakoi Suomen itsenäistymisen jälkeen

Venäjän vuonna 1917 tapahtuneen vallankumouksen jälkeen Suomen suuriruhtinaskunta onnistui saamaan itsenäisyyden. Vain muutama viikko sen saavuttamisen jälkeen kävi ilmi, kuinka jakautunut maa oli. Monet toivoivat tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, ja osaa innoitti Venäjän vallankumous. Osa kansasta puolestaan halusi Suomesta kuningaskunnan. Tammikuussa 1918 kansa jakautui punaisiin ja valkoisiin, ja veljessodasta tuli todellisuutta.

perjantai 4. elokuuta 2017

Lisäksi kerromme Skotlannin kuningatar Maria Stuartin seikkailuntäyteisestä elämästä, siitä, miten puuvillakone lisäsi tuotantoa ja orjien kysyntää, sekä kansallislaulujen historiasta.

Venäjän vallankumous avasi 100 vuotta sitten tien Suomen itsenäisyydelle. Mutta maa oli tuskin itsenäistynyt, kun sosiaaliset ja poliittiset riidat jakoivat kansan veriseen sisällissotaan. 

Kun Maria Stuart hylkäsi miehensä ja tämä murhattiin, skotlantilaiset saivat tarpeeksi ja karkottivat kuningattarensa. Englannissa hän päätyi ojasta allikkoon, koska hänen sukulaisensa Elisabet I piti häntä kilpailijanaan Englannin valtaistuimesta. 

1700- ja 1800-lukujen vaihteessa teollista vallankumousta kiihdyttivät halvan puuvillan, orjakaupan ja uusien keksintöjen tuomat säästöt. Samalla lisääntyivät myös protestit vaikeita työolosuhteita vastaan.

Kansallislaulu on yhdessä lipun kanssa kansakunnan tärkeimpiä symboleita. Moni kansallislaulu kuvaa maan historiaa. Niinpä tapahtumat ovat usein johtaneet kappaleiden korvaamiseen tai uudelleensanoittamiseen. 

Ehkä sinua kiinnostaa...