UUSI NUMERO: Samuraiden viimeinen taistelu 1877

Samurai Saigo Takamori osallistui 1860-luvulla Boshin-sotaan, jossa Japanin viimeinen shogun kaadettiin vallan siirtämiseksi keisarille. Kun uusi hallinto teki uudistuksia, jotka uhkasivat samurailuokkaa, Takamori ja samurait nousivat jälleen aseisiin ja kävivät samuraiden perinteisin miekoin nykyaikaisesti varustettua armeijaa vastaan.

perjantai 2. marraskuuta 2018

Lisäksi kerromme kansanäänestyksestä, joka kaatoi Chilen diktaattorin Pinochetin, ja Euroopassa 700 vuotta sotineista gooteista. Uusi artikkelisarjamme keksijöistä alkaa James Wattista, jonka höyrykone vauhditti teollista vallankumousta.

Saigo Takamori kaatoi sotilaineen Japanin viimeisen shogunin siirtääkseen vallan keisarille. Mutta poliitikot ottivat johdon ja alkoivat modernisoida maata. Kun he halusivat poistaa samurailta etuoikeudet, Takamori nousi jälleen aseisiin.

15 vuotta Chilen diktaattorina ollut Augusto Pinochet suostui 1988 järjestämään kansanäänestyksen tulevaisuudestaan. Se ei mennyt niin kuin piti. 

Gootit piinasivat Eurooppaa 700 vuoden ajan uutta kotimaata etsiessään. Matkan varrella he voittivat sekä Rooman voittamattomat legioonat että hunni Attilan surullisenkuuluisat ratsastajat. Lopulta kodin löydettyään he kohtasivat uuden vihollisen: muslimien hyökkäysarmeijan.

Nuori skotlantilainen James Watt tilattiin korjaamaan rikkoutunut höyrykone 1763. Hän sai sen toimimaan mutta ei ollut tyytyväinen sen tehokkuuteen. Kaksi vuotta myöhemmin hän oli parannellut konetta niin paljon, että teollinen vallankumous pääsi vauhtiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...