UUSI NUMERO: Saksan tuki auttoi Leniniä vallankaappauksessa Petrogradissa 1917

Kun vuoden 1917 ensimmäinen vallankumous puhkesi Venäjällä helmikuussa 1917, Lenin oli Sveitsissä. Saksan hallituksen rahoituksen turvin hän palasi Venäjälle ja oli myöhemmin syöksemässä Venäjän väliaikaista hallitusta vallasta. Sitten hän piti lupauksensa ja teki rauhan Saksan kanssa ensimmäisessä maailmansodassa.

perjantai 29. syyskuuta 2017

Lisäksi kerromme Rodoksen ritareista, jotka pitivät pintansa jättimäistä osmaniarmeijaa vastaan, Hatshepsutista, joka nosti Egyptin kukoistukseen ja Laikasta, jonka Neuvostoliitto lähetti avaruuteen 60 vuotta sitten.

Vladimir Lenin oli ollut maanpaossa vuosia, kun tsaari Nikolai II joutui helmikuun vallankumouksessa 1917 eroamaan. Palattuaan Venäjälle Lenin alkoi heti toteuttaa suunnitelmaansa – perustaa kommunistinen diktatuuri työväenluokan eduksi.  

Vuonna 1522 johanniittaritarikunta taisteli aikansa johtavaa suurvaltaa vastaan – turkkilaisten hallitsemaa ottomaanien valtakuntaa. 7 500 ritaria puolusti linnoitusta Rodoksen saarella 100 000 miehen armeijaa vastaan. 

Sekarotuinen koira Laika oli ensimmäinen elävä olento, joka matkusti kiertoradalla maailman ympäri. Koirasta tuli avaruusseikkailun ansiosta maailmankuulu, mutta se koki kauhean lopun, jonka Neuvostoliiton viranomaiset pitkään salasivat.

Hän oli ensimmäinen nainen, joka sai jumalan statuksen ja nousi faaraoksi. Vaikka Hatshepsut nosti Egyptin kukoistukseen, useimmat muistot hänestä tuhottiin hänen kuolemansa jälkeen.  

Ehkä sinua kiinnostaa...