UUSI NUMERO: Saksa satsasi kaiken länsirintamalle keväällä 1918

Neuvostoliiton uusi kommunistijohto oli vetäytynyt ensimmäisestä maailmansodasta keväällä 1918. Saksan oli sen vuoksi mahdollista panostaa kaikki voimavarat länsirintamalle. Saksan keisari Vilhelm II toivoi kukistavansa britit ja ranskalaiset ennen Yhdysvaltain joukkojen liittymistä sotaan.

keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Lisäksi kerromme huijari Gregor MacGregorista, joka myi keksittyä maata Keski-Amerikasta, agentti Nancy Wakesta, joka auttoi Ranskan vastarintaliikettä, sekä pohjoismaisista luostareista, jotka olivat vallan keskuksia keskiajalla.

Keväällä 1918 Saksalta oli aika loppumassa. Pakottaakseen Ranskan ja Britannian rauhaan ennen kuin Yhdysvaltojen joukot olivat valmiita taisteluun, Saksa laittoi kaikki voimansa viimeiseen iskuun.

Kunnianhimo houkutteli nuoren skotin Gregor MacGregorin armeijaan, mutta taistelukentät eivät tuoneet hänelle menestystä. Kuuluisa hänestä tuli houkuttelemalla satoja eurooppalaisia lähtemään Poyaisin maahan – joka oli olemassa vain hänen mielikuvituksessaan.

Vauraan teollisuusmiehen nainut Nancy Wake olisi voinut elää helppoa elämää Saksan miehittämässä Ranskassa. Sen sijaan hän matkusti Lontooseen, kouluttautui salaiseksi agentiksi ja palasi auttamaan Ranskan vastarintaliikettä.

Pian Pohjoismaiden kristillistämisen jälkeen saapuivat munkit ja nunnat perustamaan luostareita. Useimmista on jäljellä enää raunioita, mutta suuruutensa aikana ne olivat voimakkaita ja vaikutusvaltaisia.

Ehkä sinua kiinnostaa...