UUSI NUMERO: Raa’at seikkailijat valtasivat Amerikan Espanjalle

Kolumbuksen löydettyä eurooppalaisille aiemmin tuntemattoman mantereen alkoi Atlantin yli virrata vallan ja kullanhimoisia seikkailijoita. He tulivat tunnetuksi konkistadoreina (valloittajina), jotka alistivat niin asteekit kuin inkatkin.

maanantai 6. marraskuuta 2017

Lisäksi esittelemme Hitlerin suosikkilentäjä Hanna Reitschin ja sulttaanin rouva Shajar al-Durrin, joka otti vallan Egyptissä. Kylmää sotaa käsittelevän uuden artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerromme, miten maailma jakautui itään ja länteen.

Espanjalaiset valloittajat, niin kutsutut konkistadorit, valtasivat suuren osan Amerikan mannerta vain muutamassa vuosi­kymmenessä Kolumbuksen matkan jälkeen. Häikäilemättömän väkivallan ja kulkutautien avulla Hernan Cortésin ja Francisco Pizarron kaltaiset kukistivat alkuperäisasukkaat, vaikka espanjalaisia oli paljon vähemmän.

Rohkeutensa ja taitonsa ansiosta Hanna Reitsch kohosi natsi-Saksan kuuluisimmaksi testilentäjäksi. Sodan lopussa hän valmistautui tekemään itsemurhaiskun Lontooseen.  

Juuri ristiretkijoukon hyökättyä Egyptiin 1249 maan sairas sulttaani kuolee. Hänen vaimonsa
Shajar al-Durr salaa miehensä kuoleman ja kukistaa ristiretkeläiset. Sen jälkeen hän
ottaa islamilaisen Egyptin vallan käsiinsä. 

Toinen maailmansota muuttui kuolemanvaaralliseksi kylmäksi sodaksi kahden liittolaisen välillä – Neuvostoliiton ja länsivaltojen. »Rautaesirippu» jakoi sodan runteleman Euroopan kahtia. 

Ehkä sinua kiinnostaa...