UUSI NUMERO: Presidentti taisteli unionin puolesta

Abraham Lincoln kasvoi köyhässä uudisasukasperheessä, mutta opiskeli lakimieheksi ja ryhtyi poliitikoksi. Lähtiessään presidenttiehdokkaaksi vuonna 1860 hän vastusti orjuuden laajenemista, ja hänen valintansa sai etelävaltiot irtautumaan unionista. Lincoln piti kuitenkin tiukasti kiinni linjastaan läpi sodan ja halusi lopettaa orjuuden koko Yhdysvalloista.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Aloitamme uuden sarjan Rooman valtakunnan noususta ja tuhosta. Kerromme Katariina de’ Medicistä, leskikuningattaresta, joka johti Ranskaa poikiensa kautta, sekä yhdeksästä epäonnistuneesta naparetkestä.

Abraham Lincoln vastusti orjuutta, mikä teki hänestä rakastetun presidentin – paitsi Etelävaltioissa, joissa häntä vihattiin niin, että siitä syttyi sisällissota.

Katariina de’ Medici naitettiin 14-vuotiaana Ranskan prinssi Henrikille. He saivat kymmenen lasta, vaikka Henrik suosikin rakastajatartaan. Aviomiehen kuoltua Katariina otti vallan ja hallitsi Ranskaa 30 vuoden ajan poikiensa nimissä.

1800-luvun loppuun mennessä eurooppalaiset olivat kartoittaneet suurimman osan pallomme maa-alasta. Jäljellä olivat napa-alueet, jotka ovat maailman vaikeakulkuisimpia ja vaarallisimpia paikkoja. Tämän saivat myös tutkimusmatkailijat kokea.  

Kun Rooman viimeinen kuningas syöstiin vallasta vuonna 509 eKr., hän menetti vain kaupungin. Sen jälkeen vallan ottaneet senaattorit näkivät seuraavina vuosisatoina Rooman kasvun valtakunnaksi, joka kattoi koko Italian niemimaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...