UUSI NUMERO: Orjakauppa teki afrikkalaiskuninkaista upporikkaita

Afrikassa oli käyty orjakauppaa satojen vuosien ajan, kun uusi markkina avautui 1500-luvulla mantereen länsirannikolla. Eurooppalaiset kauppiaat saapuivat ostamaan orjia Amerikan plantaaseille ja kaivoksille. Useat afrikkalaiskuninkaat käynnistivät ihmisjahdin, jotta saisivat orjia myytäväksi.

perjantai 1. syyskuuta 2017

Lisäksi kerromme rautatien synnystä, Kalmarin unionin noususta ja tuhosta sekä mustasta syyskuusta 1970, jolloin Jordanian armeija hyökkäsi palestiinalaispakolaisten leiriin.

2 nroa Maailman Historia-lehteä + Varalaturi. Säästä 82 %
Katso mahtava tarjous täältä >

Orjakauppaa oli tehty Afrikassa vuosisatoja, kun eurooppalaiset merikapteenit 1500-luvulla alkoivat ostaa orjia mantereen länsirannikolta ja kuljettaa näitä Amerikan plantaaseille ja kaivoksille. Monien afrikkalaisten kuningaskuntien hallitsijat keräsivät orjakaupalla valtavia rikkauksia. 

Tanskan kuningatar Margareeta I kaappasi 1300-luvun lopulla haltuunsa koko Pohjoismaat. Hän perusti Kalmarissa 1397 unionin, mutta sen haastoivat aatelissuvut, jotka eivät halunneet tulla johdetuksi Kööpenhaminasta. 80 myrskyisän unionivuoden jälkeen kuningas Kristian I lähetti Tukholmaan hyökkäyslaivaston.  

Höyrykoneiden avulla kaivoksista voitiin pumpata vettä pois, mikä tehosti kivihiilen louhintaa.
Hiili puolestaan oli halpaa energiaa ja vauhditti teollistumista. Kun höyrykoneet asetettiin pyörille, myös kuljetukset nopeutuivat. 

245 000 palestiinalaista muutti Jordaniaan maan menetettyä -Länsirannan Israelille kuuden päivän sodassa. Seuraavina -vuosina palestiinalaiset perustivat Jordaniaan tukikohtia jatkaakseen -taistelua Israelia vastaan. Lopulta Jordanian kuningas Husseinin oli tehtävä jotain. Syyskuussa 1970 hän käynnisti hyökkäyksen. 

Ehkä sinua kiinnostaa...