UUSI NUMERO: Natsi-Saksan hyökkäys yllätti Stalinin

Operaatio Barbarossa alkoi 22. kesäkuuta 1941, kun natsi-Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon leveällä rintamalla. Hyökkäys yllätti täysin Neuvostoliiton diktaattorin Josef Stalinin, joka oli luottanut maiden vuonna 1939 solmimaan hyökkäämättömyyssopimukseen. Järkytyksen laannuttua hän päätti solmia uuden liiton Adolf Hitlerin vihollisten kanssa.

torstai 24. tammikuuta 2019

Kerromme myös keskiajan merirosvoista Itämerellä, sotanorsujen historiaa ja kahdeksasta kuninkaallisesta rakkaussuhteesta.

Josif Stalinista tuli lopulta toisen maailmansodan suuri voittaja, mutta sota alkoi huonosti, kun Saksa hänen yllätyksekseen hyökkäsi Neuvostoliittoon vuonna 1941. Stalinin sotaponnistelut pahensivat tilannetta, mutta taitavat neuvottelut länsivaltojen kanssa pelastivat maan.

Intialaiset esittelivät 500-luvulla eKr. uuden aseen taistelukentillä: sotanorsun. Tonnien painoinen eläin oli elävä panssarivaunu ja syöksi maailman armeijat epätavalliseen kilpavarusteluun. 

Kuningashuoneiden historiasta on helppo löytää avioliiton ulkopuolisia suhteita. Kruununperilliset naitettiin yleensä jo teini-iässä puolisoille, joiden toivottiin olevan valtakunnalle hyödyksi ja joiden odotettiin tuottavan kruununperillisiä. Usein hallitsijat etsivät rakkautta jostain toisaalta. Suhteet eivät kuitenkaan olleet riskittömiä kuninkaallisille tai heidän rakastetuilleen.

Pelätyt vitaaliveljet riehuivat Itämerellä ja Pohjanmerellä 1400-luvulla. Heitä johti legendaarinen Klaus Störtebeker, joka teki kohtalokkaan virheen käydessään mahtavan kauppaliitto Hansan kimppuun. 

Ehkä sinua kiinnostaa...