UUSI NUMERO: Martti Luther kritisoi paavia, ja pian syttyi suursota

Munkki Martti Lutherin paaviin ja katolisen kirkon anekauppaan suuntaama kritiikki laukaisi uskonpuhdistuksen ja jakoi Euroopan.

perjantai 20. tammikuuta 2017

Uudessa numerossa kerromme myös, miten Mao Zedong kosti arvostelijoilleen kulttuurivallankumouksen aikana, avaruusolentoja palvovista raelilaisista, baskien tuhansia vuosia jatkuneesta vapaustaistelusta ja Virginia Woolfista, joka Bloomsburyn ryhmän kanssa haastoi aikansa moraalinormit.

Lutherin paavia vastaan suuntaamat kirjoitukset laukaisivat maanvyöryn, joka jakoi kirkon ja Euroopan. Kannattajat näkivät Martti Lutherin autuaana sankarina, vastustajiensa mielestä hän teki paholaisen töitä. 

Haluatko tilata Maailman Historian? Lue tarjouksistamme täältä.

Sisaret Virginia ja Vanessa Stephen asuivat 1900-luvun alussa samassa asunnossa Lontoossa. Heidän kodistaan tuli joidenkin Englannin lahjakkaimpien ihmisten kohtaamispaikka. Sieltä he kritisoivat aikansa normeja niin taiteessa, politiikassa kuin sukupuoliasioissa, mikä teki heistä kuuluisia ja pahamaineisia.

Raëlistit ovat radikaaleja ateisteja, jotka ovat korvanneet ajatukset jumalasta uskolla siihen, että avaruusoliot ovat luoneet ihmisen. Liikettä on kuvattu maailman omituisimmaksi ja myös kilteimmäksi lahkoksi, mutta aivan viaton se tuskin on. 

»Suuren harppauksen» oli tarkoitus muuttaa Kiina hyvinvointivaltioksi. Sen sijaan Mao Zedongin kampanja johti nälänhätään. Epäonnistuminen vaaransi hänen asemansa, mutta muutamia vuosia myöhemmin hän kosti arvostelijoilleen aloittamalla kulttuurivallankumouksen, jossa
käytiin »luokkavihollisen» kimppuun».

Baskit olivat juuri alkaneet kehittää omaa itsehallintoaan Espanjassa, kun Franco antoi
pommittaa kansallistunteen pääkaupunki Guernican raunioiksi vuonna 1937. 

Ehkä sinua kiinnostaa...