UUSI NUMERO: Kymmenet tuhannet kuolivat muutaman kilometrin takia

Ison-Britannian ja Ranskan joukot olivat useiden vuosien ajan yrittäneet ajaa saksalaiset Flanderista. Kesällä 1917 käynnistettiin uusi hyökkäys, jonka tavoitteena oli vallata Saksan sukellusvenetukikohdat Belgian rannikolla. Mutta tykistövalmistelu ja huono sää muuttivat maaston pian mutavelliksi, joka nieli sotilaita. Siitä huolimatta, että joukot etenivät vain muutaman kilometrin, brittijohtaja Douglas Haig lähetti kuukausien ajan hyökkäyksen toisensa jälkeen kohti Saksan linjoja.

maanantai 19. kesäkuuta 2017

Lisäksi kerromme uudessa artikkelisarjassa, miten teollinen vallankumous alkoi. Kirjoitamme myös munkki Bartolomé de las Casasista, joka yritti lopettaa intiaanien sorron 1500-luvulla ja prinsessa Sofia Dorotea av Cellestä, jonka rakastaja katosi jälkiä jättämättä juuri ennen kuin pariskunta oli pakenemassa linnasta.

Haluatko tilata Maailman Historian? Lue tarjouksistamme täältä.

Passchendaelen taistelu alkoi Belgiassa 100 vuotta sitten. Englantilainen sotamarsalkka luuli, että saksalaisten murtamiseen riittäisi yksi suurhyökkäys. Mutta rankkasateet muuttivat taistelukentän tappavaksi suoksi, jossa kymmeniätuhansia sotilaita hukkui mutaan. Taistelut jatkuivat silti kuukausia – pienen, rikkipommitetun kylän valtaamiseksi. 

Prinsessa Sofia von Cellen pakotettiin naimisiin serkkunsa, Hannoverin prinssin kanssa. Muutaman vuoden avioliiton jälkeen hän aikoi paeta rakastajansa kanssa, joka oli ruotsalainen aatelismies. Mutta pakopäivänä mies katosi jäljettömiin. 

Kolumbuksen saapuminen Amerikkaan 1492 tiesi alkuperäisväestölle huonoa. Hänen jalanjälkiään seuranneet espanjalaiset jakoivat maat ja käyttivät intiaaniorjia siirtomaiden rakentamisessa. Pappi Bartolomé de las Casas sai tästä tarpeekseen ja taisteli intiaanien tilanteen parantamiseksi. 

Teollinen vallankumous mullisti yhteiskunnan. Uusilla koneilla ja tehokkaammilla energianlähteillä voitiin tuottaa yhä enemmän. Kaikki alkoi muutamasta ratkaisevasta keksinnöstä Englannissa 1760-luvulla. 

Ehkä sinua kiinnostaa...