UUSI NUMERO: Keisarit, jotka rakensivat maailman mahtavimman valtakunnan

Quin Shi Huangdi yhdisti vuonna 221 eaa. monta pikkuvaltiota yhdeksi suureksi valtioksi, Kiinaksi. Kahdentuhannen vuoden ajan hallitsijadynastiat vaihtuivat, mutta valtakunta vahvistui koko ajan. Lue Keskustan valtakunnan merkittävimmistä keisareista.

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Lisäksi kerromme ensimmäisistä historioitsijoista, jotka kirjoittivat kreikkalaisista ja roomalaisista; tapahtumista, jotka johtivat muurin murtumiseen vuonna 1989; ja filosofi Voltairesta, joka ei pystynyt pitämään suutaan kiinni.

Keisarit hallitsivat Kiinaa yli kaksituhatta vuotta. Kun dynastiat syrjäyttivät toisensa, valtakunta kärsi valtataisteluista ja sodista. Mutta pitkinä rauhan aikoina se nousi kerta toisensa jälkeen maailman mahtavimmaksi.

Meidän tietomme antiikin Kreikasta ja Roomasta perustuu pitkälti aikalaiskirjoittajiin. Esittelemme seitsemän miestä, jotka muovasivat kuvaamme antiikista. 

Maailma oli vuosikymmeniä elänyt pelossa, että kylmä sota johtaisi maailmanlaajuiseen katastrofiin. Mutta muutaman tapahtumarikkaan kuukauden aikana 1989 pelko muuttui toivoksi. 

Voltaire ei pysynyt koskaan hiljaa. Ranskalainen filosofi oli 1700-luvulla itsepäinen vapaamman yhteiskunnan kannattaja. Hän puhui suvaitsevaisuuden ja vapauden puolesta, vaikka hänet pidätettiin ja karkotettiin maasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...