UUSI NUMERO: Katutappelut ja talouskriisi avasivat tietä Hitlerille

Saksa oli kriisissä ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Talous oli kuralla, keisarikunta oli hajonnut ja kaduilla kulki tuhansia pettyneitä veteraaneja. Kommunistit toivoivat samanlaista vallankumousta kuin Venäjällä 1917, ja vielä pieni äärinationalistinen natsipuolue alkoi koota taisteluryhmiä, jotka kostaisivat Saksan häviön sodassa. Vuonna 1923 heidän johtajansa Adolf Hitler yritti vallankaappausta.

keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Muita aiheita ovat muun muassa Burman vapaustaistelu brittejä ja japanilaisia vastaan, georgialainen kansansankari kuningatar Tamar ja Rooman keisariaika.

Ensimmäisessä maailmansodassa koetun tappion jälkeen Saksa oli kaaoksessa. Keisarinvalta oli vaihtunut demokratiaan, mutta suurkaupunkien kaduilla oli alituisia yhteenottoja kommunistien ja natsien välillä. Kestäisikö demokratia vallankumouksen ja -kaappauksen uhan?

Burman itsenäistyessä 1947 kenraali Aung San kohosi maan johtoon. Aiemmin hän oli etsinyt tukea kiinalaisilta kommunisteilta ja japanilaisilta imperialisteilta, mutta nyt hän kamppaili demokraattisen tulevaisuuden puolesta. Sitä kamppailua jatkoi hänen tyttärensä Aung San Suu Kyi 41 vuotta myöhemmin. 

Tamar hallitsi Georgiaa lähes 30 vuoden ajan. Hänen aikaansa vuodesta 1184 vuoteen 1213 kutsutaan Georgian kulta-ajaksi, ja hänen alamaisensa kutsuivat häntä »kuninkaiden kuninkaaksi ja kuningattarien kuningattareksi».

Caesar murhattiin tasavallan pelastamiseksi, mutta kävikin päinvastoin. Pian imperiumia johtivat keisarit, jotka yrittivät kahmia kaiken vallan. 

Ehkä sinua kiinnostaa...