UUSI NUMERO: Jeanne d’Arc käänsi satavuotisen sodan suunnan

Kun teini-ikäinen Jeanne d’Arc meni tapaamaan Ranskan kruununperijää vuonna 1429, Ranska oli Englantia vastaan käydyn pitkän, myöhemmin satavuotisena sotana tunnetun konfliktin uuvuttama. Hän onnistui suostuttelemaan kruununprinssin kruunattavaksi ja johti itse Ranskan joukkoja Orleansissa. Hän onnistui kääntämään sotaonnen ranskalaisten puolelle.

perjantai 21. joulukuuta 2018

Kerromme myös Leningradin 900 päivää kestäneestä piirityksestä, historian tunnetuimmista supersankareista sekä miehestä, joka otti ensimmäisen valokuvan.

Kun Ranska ja Englanti olivat taistelleet toisiaan vastaan lähes 80 vuoden ajan, sotaan sekaantui nuori nainen. 17-vuotias Jeanne d’Arc kertoi saaneensa Jumalalta tehtäväksi vapauttaa Ranska vihollisestaan. Toukokuussa 1429 hän johti Ranskan joukot kohti piiritettyä Orleansin kaupunkia. 

Leningrad vapautettiin 900 päivää kestäneen piirityksen jälkeen 27. tammikuuta 1943. Yli miljoona ihmistä oli kuollut. Eräs kaupungissa sinnitelleistä eloonjääneistä oli kirjailija Pavel Luknitski. 

Supersankareista tuli suosittuja, kun sarjakuvat tekivät läpimurtonsa 1930-luvulla. Ne eivät kuitenkaan olleet uusi keksintö. Monien kulttuureiden sankareilla on ollut samankaltaisia ominaisuuksia. 

Oli ollut pitkään tiedossa, että valon avulla saattoi heijastaa kuvia, mutta kukaan ei ollut vielä tallentanut sellaista. Nicéphore Niépcestä tuli historian ensimmäinen valokuvaaja hänen vangittuaan kuvan bitumilla pinnoitetulle tinalevylle. 

Ehkä sinua kiinnostaa...