UUSI NUMERO: Iivana Julma hallitsi Venäjää kovalla kädellä

Iivana IV peri vallan isältään jo kolmevuotiaana. Hänen varttuessaan maata hallitsivat pajarit, venäläiset aatelismiehet, mutta aikuisena hän otti vallan kokonaan itselleen. Terrorihallintonsa vuoksi hänet tunnetaan lisänimellä Julma.

keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Kerromme myös merirosvona epäonnistuneesta William Dampierista, joka ryhtyi tiedemieheksi, yhdeksästä kuuluisasta sillasta sekä Marthin Luther Kingin ja Robert Kennedyn murhista, jotka kohahduttivat maailmaa vuonna 1968.

Iivana IV oli ensimmäinen venäläinen johtaja, joka kutsui itseään tsaariksi – venäläinen sana keisarille. Mutta lähinnä hänet tunnetaan "Julmana", koska hän pysyi vallassa 37 vuotta verisen terrorin avulla.

Flamingot, seeprat, merileijonat, avokadot, kookospalmut ja leipäpuut – William Dampier kirjoitti talteen kaiken, mitä maailmanympärimatkoillaan näki. Hän yritti matkoillaan elättää itsensä merirosvona, mutta sen sijaan hänestä tuli menestyskirjailija ja arvostettu tutkija.

Ihmiset ovat rakentaneet siltoja esihistoriallisista ajoista lähtien. Ensimmäiset olivat ehkäpä virran yli kaadettuja puunrunkoja. Nykyään monet sillat ovat teknisiä taidonnäytteitä, mutta jo roomalaiset käyttivät kehittyneitä tekniikoita. Tässä yhdeksän siltaa, joista on tullut kuuluisia rakentamisensa tai jonkin tapahtuman vuoksi.  

50 vuotta sitten USA:ta jakoivat roturiidat ja Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset. Monille toivoa paremmasta tulevaisuudesta edustivat kaksi miestä
– kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King ja presidenttiehdokas Robert F. Kennedy. Mutta toivon murskasivat kaksi murhaajaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...