UUSI NUMERO: GERONIMO – viimeiseksi antautunut apassisoturi

1800-luvulla Yhdysvaltojen armeija lannisti Pohjois-Amerikan intiaanikansat yksi toisensa jälkeen. Viimeinen antautunut oli apassijohtaja Geronimo, joka oli koko ikänsä taistellut kansansa alueille tunkeutuneita meksikolaisia ja yhdysvaltalaisia vastaan. Hän onnistui pakenemaan viholliselta monta kertaa ja aloittamaan aina taistelun uudelleen.

torstai 21. helmikuuta 2019

Kerromme myös, miten maailmansodat vaikuttivat sukupuolimoraaliin, saksalaisen Münsterin kaupungin vallanneesta lahkosta sekä keksijä Thomas Edisonin loistavasta urasta.

Yhdysvaltain asevoimat oli koko maan itsenäisyyden ajan taistellut Pohjois-Amerikan alkeperäisväestöä vastaan. 1880-luvulla suurin osa intiaanikansoista oli alistettu, mutta apassi Geronimo kieltäytyi antautumasta. Lehdissä hänet kuvattiin verenhimoiseksi sotapäälliköksi.

Molemmat maailmansodat ravistelivat rakkauselämää ja sukupuolirooleja. Uudet ajatukset hyvästä seksielämästä levisivät, mutta ehkäisyvälineistä puhuttiin silti yhä kuiskaten. 1940-luvulla tehtiin paljon lapsia. 

Martti Luther oli monien mielestä ollut liian varovainen uudistaessaan kirkkoa. Saksalaiseen Münsterin kaupunkiin virtasi 1500-luvulla radikaaleja saarnamiehiä, jotka halusivat uudistaa koko yhteiskunnan. Eräs heistä oli Juhana Leideniläinen, josta tuli kaupungin oma kuningas.

Moniosaaja Thomas Edison perusti New Jerseyn Menlo Parkiin keksintöpajan. Sieltä käsin lähti maailmalle keksintö toisensa jälkeen, mutta hehkulampusta tuli suurin menestystarina.

Ehkä sinua kiinnostaa...