UUSI LEHTI: Mandela johti vapaustaistelua vankilasta

Vuonna 1962 Etelä-Afrikan poliisi pidätti asianajaja Nelson Mandelan. Hän oli tuolloin toiminut maan alla vuoden organisoimassa vapautusliike ANC:n aseellista vastarintaa apartheidhallitusta vastaan. Kun se paljastui, Mandela ja hänen lähimmät toverinsa tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Hän onnistui kuitenkin johtamaan vapaustaistelua vankilastakin, ja 1980-luvun lopulla hallitus ymmärsi, että sen kannattaa neuvotella Mandelan kanssa.

keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Kerromme myös Espanjan armadan yrityksestä hyökätä Englantiin vuonna 1588, kuudesta Mitfordin sisaruksesta, joista kaksi oli natseja ja yksi kommunisti, sekä anarkisteista, jotka muodostivat 1900-luvun alussa yhden maailman vaikutusvaltaisimmista poliittisista liikkeistä.

Nyrkkiin puristettu käsi ilmassa Nelson Mandela käveli vapauteen 11. helmikuuta 1990. Se oli rotuerottelujärjestelmän kuolemantuomio. Mandelan vapauttaminen toi lopulta Etelä-Afrikan mustille voiton vapaustaistelussa, jota hän ANC:n johtajana oli jatkanut vankisellissään.

Kesällä 1588 Espanjan kuningas Filip II lähetti voittamattoman armadansa pohjoiseen kaatamaan Englannin kuningatar Elisabet I:tä. Hän ei kuitenkaan ottanut huomioon huonoa säätä, laivojen kömpelyyttä tai pulaa ampumatarvikkeista.

Mitfordin sisaruksista tuli kuuluisia 1930-luvulla, koska kahdesta heistä tuli fasisteja ja yhdestä kommunisti. Eräs siskoksista nousi kirjamyyntilistojen kärkisijoille kirjoittamalla romaaneja merkillisestä perheestään. 

1800-luvun työväenliikkeessä kasvanut ideologia levisi Etelä-Eurooppaan, Venäjälle ja Latinalaiseen Amerikkaan. Ammattiliittojen ja suoran toiminnan avulla anarkistit synnyttivät vallankumousta, joka tekisi kaikki hallitukset tarpeettomiksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...