UUDESSA NUMEROSSA: Tsaariperhe vangittiin ja murhattiin Venäjän vallankumouksen aikana

Uudessa numerossa kerromme myös kreikkalaiskenraali Pyrrhoksesta, joka otti kohtalokkaan voiton roomalaisista, miehitetyssä Ranskassa kuolemaantuomittuja pelastaneesta agentista, Christine Granvillesta sekä Suomen mytologiasta ja kielestä inspiroituneesta kirjailija J. R. R. Tolkienista, joka kirjoitti Taru sormusten herrasta -romaanin.

torstai 29. joulukuuta 2016

Vuoden 1917 alussa Nikolai II johti Venäjän joukkoja ensimmäisessä maailmansodassa. Sota oli täysi katastrofi, ja tilanne kotirintamalla meni yhä kaoottisemmaksi. Silti tsaari ei saattanut kuvitellakaan, mikä häntä ja hänen perhettään seuraavana vuonna vielä odottaisi.

Haluatko tilata Maailman Historian? Lue tarjouksistamme täältä.

"Hän flirttaili miesten ja kuoleman kanssa!" Näin kertoi sanomalehden otsikko, kun puolalais-brittiläinen agentti Christine Granville puukotettiin Lontoossa 1952. Toisessa maailmansodassa
hän suoritti Saksan miehittämillä alueilla lukuisia vaarallisia tehtäviä.

Pyrrhos oli Aleksanteri Suuren sukua, ja monet uskoivat hänen nostavan Kreikan taas imperiumiksi. Sen sijaan hänen voittonsa Ausculumissa vuonna 279 eKr. oli kreikkalaisten viimeinen menestys ennen roomalaisten nousua maailman johtavaksi vallaksi.

J.R.R. Tolkienia pidetään fantasiakirjallisuuden isänä. Vanha Pohjolan kirjallisuus puolestaan innoitti hänen klassikoitaan Hobitti ja Taru sormusten herrasta. Tolkien lainasi sanoja, nimiä ja tapahtumia pohjoisista taruista ja lauluista. 

Ehkä sinua kiinnostaa...