Partioleiri vuonna 1926.

© Heritages Images/IBL

Milloin partioliike perustettiin?

Missä ja milloin nuoria tyttöjä ja poikia varten alettiin perustaa partiolippukuntia?

torstai 19. tammikuuta 2017

VASTAUS Partiosta tuli 1900-luvulla maailman laajimmalle levinnyt nuorisoliike. Sillä on toimintaa yli 160 maassa. Noin 100 vuotta sitten perustetun liikkeen toiminnassa on ollut mukana yhteensä noin puoli miljardia lasta ja nuorta.


Robert Baden-Powell perusti partioliikeen.

© Mary Evans/IBL

Partioliikkeen perusti brittikenraali Robert Baden-Powell, joka vuonna 1907 piti ensimmäisen leirin. Eteläisessä Englannissa Brownsean saarella järjestetylle leirille osallistui 20 poikaa. Vuotta myöhemmin ilmestyi Baden-Powellin kirja Scouting for Boys, josta tuli nopeasti myyntimenestys. Baden-Powellin mielestä kaupunkielämä turrutti ihmisen. Sen sijaan hän halusi kasvattaa aktiivisia ja velvollisuudentuntoisia kansalaisia opettamalla heitä selviytymään luonnossa.

Lisäksi hän oli sitä mieltä, että brittipoikien tuli oppia erämaaelämää, jotta he voisivat tehdä hyvää imperiumin siirtomaissa. Partioliike levisi myös Ison-Britannian ulkopuolelle ja houkutti myös tyttöjä, joille perustettiin oma liikkeensä.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen liikkeen ohjelmaa muutettiin. Partiolaisia haluttiin kasvattaa rauhaan ja yhteisymmärrykseen muun muassa kansainvälisten, jamboreiksi kutsuttujen leirien avulla.

Ehkä sinua kiinnostaa...